h

SP Bernheze: Positieve gezondheid

22 april 2023

SP Bernheze: Positieve gezondheid

Gezondheid vormt steeds meer een maatschappelijke opgave voor gemeenten omdat de voorzieningen onder druk komen te staan. Bernheze gaat daarom, vanuit de gedachte ‘positieve gezondheid’, preventief aan de slag om de veerkracht van onze inwoners te versterken. Hierbij staat niet ziekte centraal, maar een betekenisvol leven waarin inwoners zelf de regie hebben. Als Bernheze gaan wij vanuit onze rol hier onze bijdrage aan leveren via de diverse beleidsterreinen: van een groene woonomgeving dat aantrekkelijk is voor sport, recreatie en ontspanning, tot het ondersteunen van inwoners op het gebied van welzijn en het mee kunnen doen in de samenleving.

Positieve gezondheid in de praktijk

Ook op het gebied van natuur en gezonde lucht-, bodem- en waterkwaliteit neemt Bernheze verantwoordelijkheid. Gezondheid wordt meegenomen in alle besluitvorming.

Het project “mijn positieve gezondheid” gaat Bernheze omarmen en op de kaart zetten. In dit concept werkt Bernheze met veel partners samen. Denk bijvoorbeeld aan sportclubs, huisartsen en GGZ; die samen aan de slag gaan. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: Niet roken langs het sportveld, betere fietsverbindingen naar het sportveld en goede ervaringen delen. Investeren bij sportclubs door steeds het gesprek aan te gaan. Sportclubs en sportverenigingen zijn namelijk van groot belang. Daarom laat Bernheze een sportclub in nood nooit in de steek. Volksgezondheid staat ook voorop bij alle beleidsbeslissingen die invloed op de leefomgeving hebben. In de nieuwe per 1 januari 2024 in te voeren omgevingswet neemt Bernheze serieuze aandacht voor de volksgezondheid op. In de zorg voor bewegen en sport blijft Bernheze maatwerkoplossingen bieden.

Jan Prinsen

SP Maatschappelijke Zaken

 

Reactie toevoegen

U bent hier