h

SP Bernheze: Openbaar toegankelijke toiletten komen er

2 december 2022

SP Bernheze: Openbaar toegankelijke toiletten komen er

Foto: Wim Roefs

Het overkomt iedereen weleens. Je bent gezellig aan het shoppen in het dorp en plotseling komt hoge nood opzetten. Handig als je dan binnen 500 meter een toilet bereikt. Vooral voor mensen met blaas-, maag- en darmproblemen is dat heel fijn. Vaak is het vooral voor deze groep een belemmering om het huis uit te gaan. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Het voorstel voor een netwerk van openbaar toegankelijke toiletten van de SP Bernheze is op 10 november unaniem aangenomen in de gemeenteraad. Zodat iedereen er met straks met een gerust hart op uit kan.

Openbaar toilet binnen 500 meter in 2023

Er zijn in Nederland 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten. Vijftig procent van de buik- en blaas patiënten, 40% van de senioren en 33% van de vrouwen blijven regelmatig thuis. Dit uit angst om buitenshuis geen toilet te vinden. Bernheze hoort een inclusieve, gastvrije gemeente te zijn. In de kernen van Bernheze bestaat behoefte aan een dekkend netwerk van openbare en opengestelde toiletten. HogeNood en de Toiletalliantie streven naar een goede dekking van hygiënische en toegankelijke toiletten binnen alle gemeenten in Nederland. HogeNood en de Toiletalliantie helpen desgevraagd gemeenten met de juiste aanpak om een gastvrije gemeente te worden op het gebied van toiletten. Denk daarbij aan stickers om aan te geven dat voorbijgangers gebruik kunnen maken van het toilet. Of de HogeNood-app, etc. Door het unaniem aangenomen SP voorstel (dank aan de collega’s) op 10 november 2022, komt er in 2023 een goede dekking met toegankelijke toiletten in Bernheze.

Jan van den Broek

SP Bernheze

Maatschappelijke Zaken

Reactie toevoegen

U bent hier