h

SP Bernheze: Openbaar toegankelijke toiletten

5 november 2022

SP Bernheze: Openbaar toegankelijke toiletten

Het overkomt iedereen weleens. Je bent gezellig aan het shoppen in het dorp en plotseling komt hoge nood opzetten. Handig als je dan binnen 500 meter een toilet bereikt. Vooral voor mensen met blaas-, maag- en darmproblemen is dat heel fijn. Vaak is het vooral voor deze groep een belemmering om het huis uit te gaan. Eenzaamheid ligt dan op de loer. De SP Bernheze doet op 10 november aanstaande een voorstel voor een oplossing. Zodat iedereen met een gerust hart erop uit kan.

Een openbaar toilet binnen 500 meter

Er zijn in Nederland 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten. Vijftig procent van de buik- en blaas patiënten, 40% van de senioren en 33% van de vrouwen blijven regelmatig thuis. Dit uit angst om buitenshuis geen toilet te vinden. Bernheze hoort een inclusieve, gastvrije gemeente te zijn. In de kernen van Bernheze bestaat behoefte aan een dekkend netwerk van openbare en opengestelde toiletten. HogeNood en de Toiletalliantie streven naar een goede dekking van hygiënische en toegankelijke toiletten binnen alle gemeenten in Nederland. De Toiletalliantie stelde ook normen op voor verblijfsgebieden zoals winkel- en dorpscentra. HogeNood en de Toiletalliantie helpen desgevraagd gemeenten met de juiste aanpak om een gastvrije gemeente te worden op het gebied van toiletten. Denk daarbij aan stickers om aan te geven dat voorbijgangers gebruik kunnen maken van het toilet, een HogeNood-app, etc. Door het indienen van een motie op 10 november 2022 wil de SP Bernheze komen tot een goede dekking met toegankelijke toiletten in Bernheze. De SP Bernheze hoopt op brede steun.

Mandy Jansen

SP Bernheze Maatschappelijke Zaken

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier