h

SP Bernheze: Eerste hulp bij energie-armoede

10 september 2022

SP Bernheze: Eerste hulp bij energie-armoede

Foto: Wim Roefs

De SP Bernheze heeft al eerder aandacht gevraagd voor energie-armoede. Energie-armoede betekent dat gezinnen een te groot deel van het inkomen aan energiekosten moeten uitgeven. Dat heeft grote gevolgen. Er kunnen schulden ontstaan. Of nog erger: te weinig geld om van te leven. De situatie wordt onhoudbaar gezien de huidige energieprijzen. Mensen komen noodgedwongen straks in de kou te zitten. Het is tijd voor eerste hulp bij energiearmoede!

 

Energie-armoede

Door snel de energie toeslag van € 800,-- uit te betalen in april van dit jaar aan gezinnen met een laag inkomen, hielp Bernheze mensen in nood direct. Bernheze blijft in die zin een sociale gemeente. De SP Bernheze blijft zich inzetten voor mensen die het moeilijk hebben. De nog verder stijgende prijzen voor gas en licht zijn zeker funest als je inkomen laag tot modaal is. Een gezin krijgt straks direct te maken met energie-armoede. Teveel geld gaat op aan betalen van de energierekening. Doordat er dan (te) weinig geld overblijft, hebben mensen moeite om hun dagelijkse boodschappen te betalen. Daarom was de energietoeslag van groot belang. Maar voor de toekomst is er meer nodig. Met eenmalige maatregelen blijft het probleem namelijk bestaan. Wat kan de gemeente doen? De SP Bernheze denkt hierbij aan voorlichting omtrent zuinig omgaan met energie. Geef aan waar mensen kunnen besparen. Help met een energiescan om tot gerichte isolatie van woningen te komen. Vaak is er met eenvoudige middelen al veel te bereiken. De SP Bernheze blijft zich inzetten voor iedereen die te maken heeft met hoge energiekosten. Energie is een basisvoorziening. Dat hoort voor iedere inwoner betaalbaar te zijn. Maar de zogenaamde marktwerking (alles wordt dan goedkoper) heeft hier het tegenovergestelde bereikt. 

Cor van Erp

SP Bernheze

Fractievoorzitter

Reactie toevoegen

U bent hier