h

SP: De Pas blijft Huiskamer van Heesch!

3 november 2020

SP: De Pas blijft Huiskamer van Heesch!

Foto: Jan Raaimakers

De Pas blijft 100% zeker de huiskamer van Heesch. Dat is waar de SP zich altijd al voor inzette. Geen twijfel mogelijk! Voor alle inwoners van Heesch de centrale ontmoetingsplek. Maar het is niet makkelijk. Want zo als het de afgelopen jaren ging, kan het niet verder. Dat is voor iedereen duidelijk. Steeds verliezen en het ontstaan van schulden. Dat kan niet langer. Helder! De Pas heeft een nieuw organisatiemodel nodig. Alle gebruikers van de Pas komen, wat de SP betreft, mee aan het roer. Denk aan de KBO, Stichting Carnaval Heesch, Bridgeclub, etc.

De geschiedenis

De Pas heeft vanaf 2004 een roerige geschiedenis achter zich. Het nieuwe Pas gebouw werd in 2004 voor 1 euro overgedragen aan een zelfstandige stichting. Die stichting ging het gebouw gebruiken als gemeenschapshuis voor Heesch. Tevens kreeg de Pas in 2004 een theaterfunctie. Het gemeenschapshuis in combinatie met het theater bleek al snel geen gelukkige combinatie. Reeds in 2007 was ingrijpen vanuit de gemeente noodzakelijk. Het theaterdeel leidde tot steeds verder oplopende schulden. De schulden werden door de gemeenteraad in 2007 weggewerkt, door een eenmalige bijdrage vanuit de gemeente. Verder kwam er toen een jaarlijkse subsidie van ± € 100.000,--  voor het theaterdeel. Nu, 13 jaar later, blijkt deze situatie toch niet houdbaar. Jaarlijks ontstaan er verliezen en de Pas klopt opnieuw aan bij de gemeente. In mei van dit jaar (2020) schoot de gemeente al te hulp door, noodgedwongen, het gebouw terug te kopen van de stichting de Pas. Let wel. Een gebouw wat eerst gratis beschikbaar wordt gesteld aan de stichting, moet de gemeente dan voor bijna 1 miljoen euro weer terugkopen. Twee keer het gebouw betaald dus.

Gebruikersraad De Pas.

Duidelijk dat het zo niet verder kan met gemeenschapsgeld uitgeven! De gemeenteraad koos in mei van dit jaar voor afstoten van het theaterdeel. Terug naar een podium voor de gemeenschap waar lokale gezelschappen kunnen optreden tegen vriendelijke prijzen. De SP wil wel dat de Pas als gemeenschapshuis  geholpen wordt Dit in het belang van de kern Heesch en haar inwoners. Laagdrempelig met de gezelligheid van een huiskamer. Kopje koffie voor iedereen tegen vriendelijke prijzen voor mensen die elkaar willen ontmoeten. De SP kiest niet voor commerciële horeca in het gemeenschapshuis. Dat past niet bij elkaar. Verder wil de SP de lokale horeca niet gaan beconcurreren vanuit het gemeenschapshuis. De vraag blijft: hoe nu verder? De organisatiestructuur zal, in de ogen van de SP, dan echt anders moeten. Een gebruikersraad gaat in de toekomst mede het bestuur van de Pas vormen. De Pas wordt zo veel meer van de mensen in Heesch. Met meer vrijwilligers wordt de totale organisatie gerund. Alleen op die manier kan er zonder subsidie, zoals in alle andere kernen van Bernheze,  gewerkt worden. De SP kent de kracht van de clubs en verenigingen in Heesch. Zij zijn uitstekend instaat een gemeenschapshuis met vereende krachten te runnen. De SP gaat ervan uit het huidige bestuur van de Pas dit inziet en volledige medewerking verleent.

Jan Raaimakers

SP Bernheze

 

Reactie toevoegen

U bent hier