h

SP: Begroting 2021 van Bernheze

3 oktober 2020

SP: Begroting 2021 van Bernheze

Foto: Geert van der wielen

De begroting voor 2021 van de gemeente Bernheze staat voor de deur. Voor veel burgers niet bijster interessant. Een aantal inwoners is vaak nog geïnteresseerd in de OZB tarieven en de afvalstoffenheffing. Verder gaat er veel aan onze inwoners voorbij. Wist u dat de gemeente Bernheze een begroting heeft van ruim 86,2 miljoen euro? Waar komt dat geld vandaan? Waar geeft Bernheze dat geld aan uit? Een korte toelichting.

Inkomsten.

De inkomsten van de gemeente Bernheze komen voor 55% (ruim 46 miljoen euro) van Den Haag af. Voor 25% komen de inkomsten uit dividenden, grondexploitatie, verhuur, en marktgelden. De lokale belastingen (OZB, Riool, Afvalstoffen) zorgen voor 15% van de inkomsten. Verder worden er nog voor 3% reserves uit vorige jaren ingezet. Met deze inkomsten worden alle uitgaven van Bernheze betaald.

 

Uitgaven

Aan het sociaal domein (participatie, wijkteams, WMO en jeugdzorg) geeft Bernheze 33% uit van haar geld. Het sociaal domein is voor de SP een belangrijk terrein. Hier ziet iedereen namelijk hoe zorgzaam de gemeente is voor haar inwoners. Kan iedereen meedoen? Heeft een inwoner de juiste zorg? De SP blijft daarop hameren. Aan volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing geeft Bernheze 24% van haar geld uit. Belangrijk voor de leefbaarheid. Bestuur en ondersteuning kost 14% van het budget. Dan gaat 9% naar volksgezondheid en 7% naar sport, cultuur en recreatie. De laatste 13% gaan naar verkeer, onderwijs, veiligheid en economie. Zo zit Bernheze op 100%. Op donderdag 5 november bespreek de gemeenteraad deze begroting. Via internet kunt u mee luisteren.

Cor van Erp

SP Bernheze

Reactie toevoegen

U bent hier