h

SP: Klimaatrechtvaardigheid in de regio

21 februari 2020

SP: Klimaatrechtvaardigheid in de regio

Foto: Bianca van Beugen

Naar aanleiding van het landelijk Klimaatakkoord is de politiek momenteel druk met het organiseren van klimaatmaatregelen. Dit wordt vormgegeven in de “Regionale Energie Strategie” (RES). Gemeenten, die samen een regio vormen, zijn hierin verantwoordelijk. De provincie mag ingrijpen, als het niet lukt. Dergelijke regionale samenwerkingen zijn vaak lastig voor de gemeentelijke politiek. Vooral om er invloed op uit te kunnen oefenen.

Regionaal samenwerken

Voorafgaand aan de samenwerking heeft de gemeente Meierijstad alvast zoekgebieden voor windmolens aangewezen. Wel dicht langs de gemeentegrens met Bernheze. Ook Bernheze heeft laten onderzoeken waar in onze gemeente zoal wind- en zonne-energie opgewekt kan worden. Het is de bedoeling om de komende maanden contact te zoeken met inwoners. Dit om uiteindelijk richting de RES-regio een voorstel te kunnen doen, dat maximaal gedragen wordt door de inwoners. Naast opwekken is besparen een belangrijke pijler van de RES. Daarin heeft Bernheze meer ruimte voor zelfstandige keuzes binnen de regio.

De SP vindt milieu en klimaat erg belangrijke thema’s. Dit in combinatie met SP inzet voor mensen die het moeilijk hebben. Mensen die armoede kennen, hebben vooral andere dingen aan hun hoofd dan natuur, milieu en klimaat. Daarom gaat de SP in de energietransitie voor “klimaatrechtvaardigheid”. Dit betekent dat iedereen energie moet kunnen besparen en/of duurzaam opwekken. Maar dat mag zeker niet ten koste gaan van het inkomen van de mensen met een kleine beurs. De SP kiest voor een klimaatpolitiek die mensen niet in de kou zet!

Bianca van Beugen

SP Ruimtelijke zaken en Milieu

 

Reactie toevoegen

U bent hier