h

SP: Betaalbare koop- en huurhuizen in aantocht

11 mei 2019

SP: Betaalbare koop- en huurhuizen in aantocht

Foto: Jan Raaimakers

Wonen is belangrijk voor iedereen. Mensen met voldoende geld regelen het wonen probleemloos zelf. Daar heeft de SP niet veel zorgen over. Lage rente, goedkoop lenen. Maar veel mensen kunnen geen of onvoldoende hypotheek krijgen. Zij zijn aanwezen op een sociale huurwoning of een zogenaamde goedkope koopwoning. Juist deze groep van inwoners heeft hulp nodig. Een extra aanbod van betaalbare huizen.  De woonvisie van Bernheze is daar nu op aangepast.

Sociale huur en goedkope koop

Woningcorporaties moeten ten minste 80% van de vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een gezamenlijk verzamelinkomen tot € 38.035,-- (prijspeil 01/01/2019). Maar die goedkope sociale huurwoningen moeten er wel zijn! Daar ontbreekt het helaas aan. Er worden nog steeds sociale huurwoningen in de verkoop gedaan! Vandaar dat de SP versneld aan de slag wil. Het is kennelijk niet aantrekkelijk genoeg voor de woningbouwcorporaties om voldoende sociale huurwoningen te bouwen. Prestatieafspraken zijn noodzakelijk.

In de koopsector wordt er niet gebouwd onder de 200.000,--.  Een stuk van de verantwoording zou de gemeente kunnen nemen. Grond in erfpacht uitgeven of starters tegemoetkomen? Het behoort tot de mogelijkheden. De politiek was aan zet. Niet om zo maar iets te roepen, maar om met concrete en uitvoerbare ideeën komen. In Bernheze is nu gekozen voor een nieuwe strategie. Er wordt ingezet op kleinere kavels en kleinere, dus goedkopere woningen. Tevens wordt rekening gehouden met steeds toenemend aantal eenpersoonshuishoudens. De SP is erg content. De eerste stap gaan we zetten in Loosbroek.

Cor van Erp

SP Ruimtelijke Zaken

 

Reactie toevoegen

U bent hier