h

SP: Over zuinig ruimtegebruik en wonen

5 januari 2019

SP: Over zuinig ruimtegebruik en wonen

Foto: Jan Raaimakers

In Bernheze zijn veel woningen nodig de komende jaren. Vooral woningen voor starters op de woningmarkt en woningen voor senioren. (levensloopwoningen) Maar bouwen betekent ook ruimte invullen. Alle plekken open laten betekent: er wordt niet veel gebouwd. Steeds afwegingen hoe de ruimte in te vullen. De landelijke overheid schrijft een zuinig ruimtegebruik voor. (= Ladder duurzame verstedelijking) Dat betekent niet steeds nieuwe stukken grond in gebruik nemen. Wel kijken hoe bestaande percelen binnen de bebouwde kom benut kunnen worden.

Woningbouw 2018-2022

Dat er huizen nodig zijn is algemeen bekend. Maar wie gaat betaalbare koop- en huurhuizen bouwen? Met de huidige gekte op de woningmarkt een lastige vraag. De prijzen zijn de afgelopen 2 jaar explosief gestegen. En uiteraard wil iedereen daar zijn/haar graatje van meepikken. Het wordt er allemaal niet makkelijker op. Zeker als daarbij nog gasloos gebouwd wordt, is € 20.000,-- extra aan kosten. En bouwen op bestaande percelen is soms een doorn in het oog. De SP begrijpt dat. Maar in een land als Nederland is de ruimte zeer beperkt. Dat betekent regelmatig de gulden middenweg zoeken. Als betrokkenen met elkaar in overleg blijven, kan er veel opgelost worden. Want alsmaar “nee” blijven verkopen aan woningzoekenden gaat ook niet. Steeds vaker blijkt dat hoogbouw de ergste nood kan leningen. Niet waar iedereen op zit te wachten. We spreken namelijk ook graag over een “dorps karakter”. En daar past die hoogbouw dan weer niet bij. Lastig.

Cor van Erp

SP Ruimtelijke Zaken

 

Reactie toevoegen

U bent hier