h

SP: Arbeidsmigranten wonen volgens de SNF normen

1 december 2018

SP: Arbeidsmigranten wonen volgens de SNF normen

Foto: SP Bernheze

Zoals in heel Nederland wordt in Bernheze veelvuldig gebruikt gemaakt van arbeidsmigranten. Mensen uit Polen, Roemenië, Bulgarije of Letland en Litouwen. Zij komen hier voor een korte periode om seizoenswerk te doen. Veelal in land- en tuinbouw of de bouw. Bernheze vereist nette huisvesting van de groep arbeiders. Geen mensen in bedompte hokken of versleten caravans. Maar wonen volgens de SNF norm.

(Stichting Normering Flexwonen)

De SNF norm.

Voor huisvesten van arbeidsmigranten hanteert de gemeente Bernheze de SNF normen. Hierin staat duidelijk beschreven aan welke minimale eisen huisvesting moet voldoen. Een paar belangrijke vereisten. Voldoende privacy en daglicht op de kamer. Minimaal een toilet en een douche per 8 personen. Voldoende waarborg van de hygiëne. Geregelde ventilatie volgens de geldende normen. Een branddeken en een blustoestel aanwezig. Op deze manier is er de garantie dat mensen waardig behandeld worden. En Bernheze krijgt geen “Somerse asperge toestanden”. Dat wil de SP hier zeker niet. Door huisvesting van de arbeidsmigranten in speciaal daarvoor ingerichte gebouwen, voorkomt Bernheze nog meer druk op de reguliere woningen. De huizen die vrijkomen, blijven dan beschikbaar voor de jongeren uit Bernheze die zelfstandig willen gaan wonen. Het toezicht in en om migrantenwoningen hoort 100% geregeld te zijn door de initiatiefnemers. (huisbazen) De buurt mag zeker geen overlast te ervaren. Dat accepteren we immers ook van Nederlanders niet. Als iedereen zich hieraan houdt, dan kan men prima samen in een buurt wonen.

Cor van Erp

SP Ruimtelijke Zaken.

 

Reactie toevoegen

U bent hier