h

SP: Jeugdzorg in Bernheze

3 december 2016

SP: Jeugdzorg in Bernheze

Foto: Wim Roefs

In Nederland kennen we veel organisaties die zich actief inzetten voor kinderen en jongeren. Van Gecertificeerde Instelling tot Centrum voor Jeugd en Gezin en van pleegzorg tot justitiële jeugdinrichting. Ze werken binnen kaders van de Jeugdwet. Allemaal zijn ze verantwoordelijk voor een stukje van de zorg. Belangrijk is dat ze intensief samenwerken en de hulp goed op elkaar afstemmen. Want het gaat tenslotte maar om één ding: de jeugdige de best mogelijke zorg bieden. Gemeenten zijn financieel verantwoordelijk voor de zorg voor jeugd on het motto: één kind, één gezin, één plan.

Financiën:

Van de 390 gemeenten in Nederland deden er 215 mee aan een enquête. Ruim 57 procent daarvan vreest dit jaar niet genoeg te hebben aan het budget voor jeugdhulp dat zij van het rijk toegewezen hebben gekregen. De tekorten die worden voorzien hebben verschillende oorzaken. Veel gemeenten noemen in de enquête het afnemende budget dat zij krijgen van het rijk. Vorig jaar, toen de gemeenten de zorgtaken voor hun inwoners overgedragen kregen van het rijk, was dat krap 3,8 miljard euro. Maar dit jaar loopt het budget terug tot bijna 3,7 miljard en in 2017 krimpt het verder naar 3,5 miljard euro.

Ook neemt, volgens veel gemeenten, het aantal aanvragen van jeugdzorg toe. Soms met tientallen procenten tegelijk. In Bernheze ziet de SP vergelijkbare tendensen. Uit eigen middelen past Bernheze bij, om de jeugdzorg op peil te houden. Dat is een verstandige keuze vindt de SP Bernheze. Voorkomen is beter dan genezen.

Jan Prinsen

SP Maatschappelijke Zaken.

Reactie toevoegen

U bent hier