h

SP: Voor wie is de WMO bedoeld?

15 oktober 2016

SP: Voor wie is de WMO bedoeld?

Foto: Wim Roefs

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geldt voor alle Nederlanders. Mensen die voor hun zelfstandig functioneren of voor hun maatschappelijke participatie ondersteuning nodig hebben, kunnen een beroep doen op deze wet. De Wmo gaat over een heleboel verschillende onderwerpen op het gebied van welzijn en zorg. Via de Wmo willen de gemeenten clubs, wijkcentra, dorpshuizen steunen bij het ontwikkelen van initiatieven/activiteiten. 

Doel

Doel van de wet is het bevorderen van de sociale samenhang en leefbaarheid in wijken/buurten en kernen. De gemeente biedt in het kader van de Wmo ondersteuning. Ondersteuning als u belemmeringen in uw dagelijks leven of bij deelname aan de samenleving ervaart. Problemen die u zelf of uw sociale netwerk niet kan oplossen. Voorbeeld: u hebt een beperking of een chronisch psychisch of psychosociaal probleem. U kunt hiervoor terecht bij het Zorgloket van de gemeente. Na aanmelding (via een speciaal formulier) volgt een gesprek bij u thuis, waarin u en de Wmo consulent samen kijken wat precies de vraag is en wat u zelf al hebt gedaan om uw probleem op te lossen. Blijkt dat u het probleem niet zelf kan oplossen, dan wordt gekeken hoe u het beste geholpen kunt worden. Blijkt dat een Wmo-voorziening de beste oplossing is, dan kunt u daarvoor een aanvraag doen.

Te mooi?

Klinkt dit alles voor u te mooi om waar te zijn? Dat zou niet mogen. Neem gerust contact op met de SP Bernheze. We zijn er voor u.

Jan Prinsen

SP Maatschappelijke Zaken

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier