h

SP: Zorgen over zorgmijden!

29 mei 2016

SP: Zorgen over zorgmijden!

Foto: Wim Roefs

Een kwart van de Nederlanders ziet af van zorg en ondersteuning door de hoge eigen bijdragen die zij voor Wmo-voorzieningen moeten betalen. Burgers worden vooraf nauwelijks geïnformeerd over het bedrag dat ze voor hulp moeten neertellen, ook niet als dit omhoog gaat. Dit blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en ieder(in) (Netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte) naar het beleid rondom eigen bijdragen van gemeenten en de gevolgen daarvan voor inwoners met een Wmo-voorziening.

Zorgmijders

Van de ondervraagde zorggebruikers zegt een kwart te zijn gestopt met zorg of te hebben besloten minder zorg af te nemen. Tien procent van de gemeenten heeft geen zicht of inwoners afzien van zorg. Een aantal gemeenten zegt daar wel onderzoek naar te (gaan) doen, zoals Lelystad en Rotterdam. DE SP wil een dergelijk onderzoek in Bernheze. Zeker gezoen de grote sommen geld die overblijven in het sociaal domein. (Zorg, jeugd, arbeid)

 ‘Schokkend’

‘Het is ronduit schokkend dat veel mensen door de hoogte van de eigen bijdrage afzien van zorg’, stelt ieder(in)-directeur Illya Soffer. ‘Dit onderzoek laat zien dat mensen daardoor vaak worden overvallen. Bovendien verdwijnen er op deze manier ook mensen uit beeld die hulp van de gemeente nodig hebben. Mensen vertellen ons dat ze hierdoor in isolement raken en misschien zelfs in een instelling opgenomen moeten worden. Dat staat haaks op de bedoelingen van de nieuwe Wmo.’ Zaanstad heeft bijvoorbeeld haar beleid al aangepast, na klachten over de stijging en signalen dat de mensen hun ondersteuning stopzetten.

Jan Prinsen

SP Maatschappelijke Zaken

Reacties

Beste. Mijn naam is Jan de Haas en suikerpatiënt.I.v.m. het hoge eigen risico ,moet ik volgend jaar stoppen met de medicijnen en ziekenhuis bezoek. Op dit moment probeer ik zoveel als mogelijk is medicijnen te sparen om volgend jaar zoveel mogelijk door te kunnen gaan. Daarna, en mijn huisarts heeft me wel gewaarschuwd voor de gevolgen, moet ik stoppen omdat het gewoon niet is op te brengen. Ik ga vanaf het moment dat ik stop wel een video dagboek bijhouden en heb een kennis gevraagd dit op het eind als ik dit zelf niet meer zou kunnen op te sturen naar de regering in den Haag. Veel succes met jullie plannen voor een sociaal ZF zonder eigen bijdrage. Groet Jan de Haas

Reactie toevoegen

U bent hier