h

SP Bernheze: Ons plan B

6 februari 2016

SP Bernheze: Ons plan B

Foto: Jan Raaimakers

In Bernheze, met name in de kern Heesch, is veel onrust ontstaan. Onrust over een plan voor een AZC. Een AZC voor 500 vluchtelingen voor maximaal 10 jaar. Als we de rolschoppers verwijderen uit de reacties, blijft er een duidelijk geluid over. Vijfhonderd is teveel en 10 jaar is te lang. Dit was steeds te horen op de 2 informatieavonden in 't Tunneke, de hoorzitting in de raadszaal. Op de website van de SP Bernheze stonden meer dan 100 reacties. Voor de SP was helder dat dit plan (500 vluchtelingen voor 10 jaar)een brug te ver is. De SP wil naar plan B.

Plan B is kleinschalige, regionale opvang

Niets doen is geen optie voor de SP Bernheze. Maar een plan B (alternatief) wordt eerst met de samenleving besproken en daarna uitgewerkt.  De SP Bernheze zou onderstaande punten willen meenemen in de opzet voor een regionaal plan voor vluchtelingenhulp. Op de eerste plaats stakeholders (bedrijfsleven, verenigingen, maatschappelijke organisaties) inschakelen. Zij zijn nadrukkelijk mede aan zet.  Want zij waren immers ook belangrijke partners in de “krachtig Bernheze” discussie. Op de tweede plaats diverse regionale samenwerkingsverbanden (o.a. AS-50, IBN groep, Agrifood Capital), de dorpsraden, de kerncommissie en het burgerinitiatief betrekken.

De SP gelooft in meedenken van de inwoners. Dat kan leiden tot een verantwoorde, breed gedragen hulp aan vluchtelingen. Landelijk is nu hopelijk duidelijk dat steeds maar willen oprichten van grootschalige AZC ’s een doodlopende weg is. Dan doe je niets aan integratie en blijven grote groepen mensen doelloos op een hoop zitten. Dat is geen oplossing voor de langere termijn. De SP kiest voor de lange termijn.

Cor van Erp

Fractievoorzitter SP

 

Reacties

Complimenten voor de SP en de goede en emotievolle presentatie van de heer van Erp. Heesch is geen tokkiedorp!

Reactie toevoegen

U bent hier