SP: De toekomst van Bernheze
SP: De toekomst van Bernheze
Op 1 oktober van dit jaar besluit de gemeenteraad over de toekomst van Bernheze. Dat was een opdracht van de provincie Noord-Brabant. De afgelopen maanden is er uitgebreid naar de toekomst gekeken. Kan Bernheze zelfstandig verder? Dat was de vraag die voorlag. Op twee inspraakavonden werd er met inwoners gepraat. Verder stonden SP-ers bij de supermarkten om naar de mensen te luisteren. Het gaat tenslotte om de mensen.
Zelfstandig verder?
Gaat Bernheze zelfstandig verder na 1 oktober 2015? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden is onderzoek nodig. Waarom kun je wel of niet zelfstandig blijven? Zijn er aanwijzingen te vinden om een besluit te onderbouwen. Is een gemeente van 30.000 inwoners voorbereid op de toekomst? Gaan zaken naar wens in onze gemeente? Hebben we de financiën op orde? Zorgen we goed voor onze minima? Hoe zijn de voorzieningen geregeld in alle kernen. Gemeenschapshuizen, scholen, winkels, om maar wat voorbeelden te noemen. Maar vooral de vraag wat zal er verbeteren als we groter worden? Volgens het COELO niets! Deze instelling deed namelijk in 2014 onderzoek naar schaalvergroting. Citaat rapport COELO: “Gemeentelijke herindeling levert op geen enkele manier besparingen op. De door het kabinet ingeboekte structurele efficiencywinst door opschaling van het lokale bestuur van één miljard euro per jaar is op drijfzand gebaseerd. Minister Plasterk rekent zich rijk”. Tot een andere conclusie kon Maarten Allers, hoogleraar economie van decentrale overheden (Rijksuniversiteit Groningen) en directeur van het COELO niet komen. Laten we dus heel goed nadenken.
Fusieteller
Voor het onderzoek zijn de herindelingen van 1997 tot en met 2011 onderzocht. In die periode zijn 329 gemeenten heringedeeld tot 122 nieuwe gemeenten. Het gros van de gemeenten (ruim 70 procent) telde voor herindeling tussen 5.000 en 20.000 inwoners. Na herindeling telde ruim 70 procent van de – nieuwe – gemeenten tussen de 20.000 en 50.000 inwoners. Na 2011 zijn opnieuw veel gemeenten gefuseerd en staat er nog een aantal op stapel. Zoals het er nu naar uitziet zakt per 1 januari het aantal gemeenten van 403 naar 393. Ook voor 2016 en 2018 staat een aantal herindeling op stapel. Als al deze plannen doorgaan telt Nederland per 2018 371 gemeenten. Het plan van Plasterk uit 2012 – om in vijf jaar tijd honderd gemeenten te laten ‘verdwijnen’ en eind 2017 uit te komen op 308 – wordt bij lange na niet gehaald.
100.000 en 1 miljard
Hoewel het kabinet de keiharde eis heeft losgelaten om toe te werken naar gemeenten van rond de 100.000 inwoners, blijft de opschalingskorting van bijna één miljard euro staan. Het bedrag wordt na 2017 in mindering gebracht op de algemene uitkering van gemeenten. De gemeenten willen van die korting af, zo heeft voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onlangs aan minister Plasterk laten weten. Die liet in een eerste reactie weten gebonden te zijn aan de financiële paragraaf in het regeerakkoord. Hij wil wel met gemeenten het gesprek aangaan over de kwestie. De VNG laat het punt agenderen voor het reguliere bestuurlijk overleg met het rijk.
Cor van Erp
Fractievoorzitter SP
Reactie toevoegen