h

SP: Kinderen in armoede moet je niet willen

27 juni 2015

SP: Kinderen in armoede moet je niet willen

Foto: Jan Raaimakers

Maar liefst 1 op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Deze gegevens komen van de nationale kinderombudsman. Voor kinderen kan dit betekenen dat er onvoldoende geld is voor voedsel, kleding of een verwarmd huis. Lid zijn van een sportvereniging of muziekschool is geen vanzelfsprekendheid.

Armoede en kind zijn

De Kinderombudsman heeft in 2013 onderzoek gedaan naar kinderen in armoede. Een van de aanbevelingen in dit onderzoek is dat gemeenten meer aandacht moeten besteden aan kinderen, die opgroeien in armoede. De Ombudsman adviseert gemeenten om in te zetten op hulp, die direct ten goede komt aan de sociale, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Dit kan door middel van een “kindpakket”, waarin de minimale benodigdheden worden geformuleerd. Elk kind heeft recht op een levensstandaard die toereikend is voor zijn lichamelijke, geestelijke, intellectuele, morele en maatschappelijke ontwikkeling. Dat staat in artikel 27 van het Kinderrechtenverdrag. In Bernheze praten we over meer dan 1.000 kinderen die door armoede in een bedreigde situatie verkeren. De SP Bernheze wil hierin zo veel mogelijk kinderleed voorkomen. Aan de voorkant hulp bieden aan gezinnen met een laag inkomen. Zorgen dat kinderen optimaal gebruik kunnen maken van de voorzieningen die er zijn. In geval van nood is er dan altijd nog het sociaal fonds minima. Dit fonds is mede op initiatief van de SP Bernheze gevormd uit het laatste restant van de reserve compensatie lastendruk. Het geld is zo gereserveerd voor hen die het echt nodig hebben.

Contact

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van de SP kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Jan van den Broek

SP Maatschappelijke Zaken

Reactie toevoegen

U bent hier