h

SP: De zin en onzin van de participatiewet

28 maart 2015

SP: De zin en onzin van de participatiewet

Foto: SP

Onlangs was ondergetekende, als Ambassadeur van Brabants Besten, te gast bij “de normaalste zaak”. Iedere keer is het inspirerend om te zien dat er een categorie werkgevers is die wel sociaal innovatief zijn en graag inclusief willen ondernemen. Dit ondanks de soms negatieve berichten in de media. Deze bedrijven zetten hun deuren open en laten mensen binnen die het niet gemakkelijk hebben op de arbeidsmarkt. Eigenlijk maken ze het beleid van het kabinet waarin iedereen mag en kan deelnemen in de inclusieve arbeidsmarkt.

Sociaal werkgeverschap

Vreemd genoeg worden sociaal innovatieve bedrijven daarbij weer in de weg gezeten door de overheid. Een overheid die zelf zegt dat iedereen deel mag nemen. Een open arbeidsmarkt waar iedereen in mag deelnemen is door grote bezuinigingen op de budgeten voor begeleiding en loonkostensubsidies verworden tot een arbeidsmarkt waar iedereen aan mag meedoen. Maar enkel mits hij tot de juiste doelgroep behoort. In de praktijk wil dit zeggen dat iedereen, waar voor de deelnemende gemeente geen voordeel te behalen is, afvalt. Dit kan voor bijvoorbeeld een beperkte jongere zijn, als je toevallig een partner hebt die werkt. Volledig bewust zet de overheid een groot werkpotentieel overboord, door wat lijkt op een bezuiniging. Gevolg? Een grotere druk op geestelijke gezondheidsinstellingen en welzijnsinstellingen van gefrustreerde en buitengesloten inwoners. Tijd voor een ander en vooral socialer beleid. De SP zal zich daar voor blijven inzetten. Iedereen heeft recht op zijn plekje. Ook op de reguliere arbeidsmarkt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Jan van den Broek

SP Maatschappelijke Zaken

 

Reactie toevoegen

U bent hier