h

SP Bernheze: 50 keukentafelgesprekken

14 maart 2015

SP Bernheze: 50 keukentafelgesprekken

Foto: SP

De enquêtegroep van de SP Bernheze wilde een zorgenquête houden. Het werden 50 indringende keukentafelgesprekken. Een enquête huis aan huis gaan afnemen en dan binnen gevraagd worden. Heel apart. Het overkwam de SP enquêteurs. Mensen die zorg krijgen, stonden erop dat we binnen kwamen. Dan kwamen de verhalen los.

Zorgen om de zorg

In het verkiezingsprogramma 2014-2018 stelde de SP Bernheze goede zorg centraal. In de raadsvergadering wijst de SP daar iedere keer op. Maar de SP is ook buiten de raadszaal actief. Met bijvoorbeeld enquêtes. De zorgenquête van december 2014 liep echter heel anders. De SP enquêteurs hielden keukentafelgesprekken. Mensen vertelden hun persoonlijke verhaal. Ruim 92% van de ondervraagden is ontevreden over het verloop van de transitie huishoudelijke hulp. Het gesprek met de zorgaanbieder (veelal  het inmiddels failliete Pantein) verliep onbevredigend, of vond niet eens plaats! Urenkortingen stonden al vast. Er werd geen rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden. Veel ouderen waren verdrietig en hopeloos. Zij voelden zich in de steek gelaten. Zij konden enkel klagen bij de zorgaanbieder zelf. Een slager die zijn eigen vlees gaat keuren. De SP pleit daarom steeds voor een onafhankelijke klachtencommissie. (zorgombudsman) Vaak bleek dat mensen al maximaal mantelzorg inschakelen, voordat ze hulp aan de gemeente vragen. Het is duidelijk dat er na het faillissement van Pantein nog veel werk te doen is. Denk aan zorgvragen in beeld brengen en maatwerk leveren aan de zorgbehoevenden. Alleen op die manier kan er weer sprake zijn van goede zorg. Einde marktwerking!

Contact

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Cor van Erp

Enquêtegroep SP Bernheze

 

Reactie toevoegen

U bent hier