h

SP: Help mensen die grote schulden hebben

28 februari 2015

SP: Help mensen die grote schulden hebben

Foto: SP

De laatste jaren neemt het aantal mensen met grote schulden alsmaar toe. Voor de crisis van 2008 was lenen immers een makkie. De banken adviseerden vaak hogere bedragen te lenen dan nodig. Maar na 2008 werd het anders. Het bonusgraaien eiste zijn tol! Alle grote banken dreigden failliet te gaan. Veel mensen kregen geldproblemen hierdoor.

Schuldhulpverlening

Een schuldhulpverlener berekent de afloscapaciteit: het bedrag dat iemand met schulden maandelijks kan betalen om de schulden af te lossen. Daarvoor berekent de schuldhulpverlener eerst het 'Vrij Te Laten Bedrag'. (VTLB) Het bedrag dat minimaal nodig is om van te leven. Het netto-inkomen minus het VTLB geeft de afloscapaciteit. In ons land kennen we een wettelijk traject en een minnelijk traject bij schuldhulp. Zowel in het minnelijk als het wettelijk traject wordt er gebruik gemaakt van de Recofa-methode. (Rechter commissaris in faillissementen) Bij een schuldbemiddeling doet de schuldhulpverlener een betalingsvoorstel aan alle schuldeisers. De afloscapaciteit wordt verdeeld over alle schuldeisers.  De bemiddeling kan alleen slagen als alle schuldeisers akkoord gaan met het voorstel. Bij een schuldsanering wordt geld van de kredietbank geleend waarmee alle schulden worden afgelost. Deze lening moet men terugbetalen. Voordeel van een schuldsanering is dat men nog maar met één schuldeiser te maken heeft: de kredietbank. Schuldsanering is net als bemiddeling een vrijwillige schuldregeling. Ook hier moeten alle schuldeisers akkoord gaan met het betalingsvoorstel. De SP wil dat mensen met grote schulden zo snel mogelijk hulp krijgen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Jan van den Broek

SP Maatschappelijke Zaken

 

Reactie toevoegen

U bent hier