h

SP: Keurmerk voor wonen seizoenarbeiders!

1 november 2014

SP: Keurmerk voor wonen seizoenarbeiders!

De SP afdeling Bernheze wil dat seizoenarbeiders netjes gehuisvest worden. Liefst volgens het keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen. (SNF) In veel gevallen is dat mogelijk. Bij wonen op de (veelal tuinbouw) bedrijven zelf is het moeilijker netjes huisvesten door het SNF keurmerk te borgen. Vandaar dat de SP een alternatief ontwikkeld wil zien. Een SP voorstel om dat te regelen werd op 30 oktober door de gemeenteraad aangenomen. Een duidelijk signaal naar de verantwoordelijk wethouder en ondernemers die arbeidskrachten op het bedrijf gaan huisvesten.

Wonen en werken

Sinds jaar en dag mogen seizoenarbeiders, uit met name Roemenië, Polen en Bulgarije, seizoensarbeid verrichten. Veelal in de land- en tuinbouw. Regelmatig worden de flexwerkers gehuisvest op de bedrijven waar zij werken. Dat is landelijk toegestaan. Wat de SP Bernheze daarbij niet wil, is wantoestanden zoals jaren geleden bij een champignonteler in Someren. Hier is de ondernemer zelfs tot celstraf veroordeeld. Dat kan voorkomen worden als huisvesting aan een keurmerk wordt onderworpen. Voor huisvesting buiten bedrijven (pensions, etc.) is dat al geregeld. Zie SNF keurmerk. Voor huisvesten op bedrijven gaan we het regelen in Bernheze. De gemeenteraad heeft, volgens een voorstel (motie) van de SP, deze opdracht aan het college van burgemeester en wethouders gegeven. Op die manier voorkomen we “Somerense toestanden” in Bernheze. De SP zal nauw toezien op de totstandkoming van het keurmerk. En daarover rapporteren in het belang van de mensen die het betreft. De flexwerkers.

Contact

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Jan Prinssen

Raadslid SP

Reactie toevoegen

U bent hier