h

SP: Geen voorzorg in buitengebied van Bernheze

11 oktober 2014

SP: Geen voorzorg in buitengebied van Bernheze

De Raad van State heeft bepaald dat het voorzorgbeginsel (artikel 191 van het Europees Recht) niet geldt in het buitengebied van Bernheze. Om burgers die vlak bij intensieve veehouderijen wonen te beschermen tegen gezondheidsrisico’s (zoals de Q-koorts) stelde de gemeenteraad van Bernheze unaniem (21 raadsleden voor) het bestemmingsplan buitengebied vast in 2013. In dit plan was een afstand van 1 kilometer voorgeschreven tussen dorpskern en intensieve veehouderij. Stallen moesten ook minimaal 250 meter van een wooncluster (3 huizen of meer) staan.

Voorzorgbeginsel centraal

Na de affaire met de Q-koorts was het voor de SP helder. Helder dat intensief houden van grote hoeveelheden dieren, dicht opeen gepakt, risico’s met zich meebrengt. Staatssecretaris Dijksma heeft dat ook onderkend. Het provinciebestuur kreeg van haar vergaande bevoegdheden, Bevoegdheden om, in het belang van de volksgezondheid, per gebied en per veehouderij grenzen te stellen aan het aantal dieren. Het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht, kortweg IRAS, coördineert momenteel een grootschalige onderzoek naar de gezondheidsklachten van omwonenden in de buurt van varkens- en kippenschuren. De SP had graag gezien dat de resultaten van dit onderzoek meegenomen worden in de reparatie van het bestemmingsplan. dan hoeven er achteraf niet weer kosten gemaakt te worden als de uitslag van dit onderzoek andere criteria voorschrijft voor varkens- en kippenstallen. Voor de SP zijn de belangen van iedereen in het buitengebied gelijk. De SP wil geen risico’s meer lopen in het buitengebied van Bernheze zoals de Q-koorts. De SP wil graag ondernemers, die werken aan een schoner milieu en veiliger productie, ruimte bieden. Dat staat ook in het coalitieakkoord van Bernheze voor 2014-2018. Een win-win situatie. Maar zij die niet bijdragen aan een schoner milieu en veiliger productie dienen op zo kort mogelijke termijn te stoppen met onveilig en milieubelastend ondernemen. Zo geef je ruimte aan hen die ruimte verdienen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Cor van Erp

Fractievoorzitter SP

 

Reactie toevoegen

U bent hier