h

SP: De jeugd en de toekomst

7 september 2014

SP: De jeugd en de toekomst

De gemeente wordt verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp, inclusief specialistische hulp zoals: jeugd-vb (jongeren met een verstandelijke beperking), jeugd-ggz en jeugdzorgplus (gesloten jeugdzorg), de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen, de uitvoering van de jeugdreclassering. Deze verantwoordelijkheden zijn vastgelegd in de nieuwe Jeugdwet. De SP Bernheze wil dat de zaken voor de jeugd goed geregeld zijn vanaf 1 januari 2015 in Bernheze.

Jeugdwet

Gemeenten hebben vanaf 2015 jeugdhulpplicht. Jongeren met een beperking, stoornis of aandoening en hun ouders kunnen bij de gemeente terecht voor hulp en ondersteuning bij opgroeiproblemen en opvoedproblemen. Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar valt de jeugdzorg (voorheen AWBZ, Zorgverzekeringswet) onder de nieuwe Jeugdwet.

Behandeling, al dan niet met verblijf voor jongeren met een psychische stoornis. Behandeling, al dan niet met verblijf, voor jongeren met een (licht) verstandelijke beperking.

Begeleiding, persoonlijke verzorging en het bijbehorend kortdurend verblijf voor jongeren met een beperking, stoornis of aandoening. Vervoer van en naar de locatie (binnen of buiten de gemeente) waar jeugdhulp voor jongeren met een beperking, stoornis of aandoening wordt geboden. Voor 1 januari hoort dit op orde te zijn. Dat zal nog het nodige werk en voorbereiding vragen. De SP Bernheze blijft dit proces op de voet volgen. Onze jeugd kunnen we niet zomaar aan hun lot overlaten. De samenleving is complex en veel prikkels komen op de jongeren af. Als er hulp nodig is moet die hulp snel en efficiënt geboden worden.

Contact

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Toon van Vugt

SP Raadslid

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier