h

SP: Zeer zorgvuldige veehouderij

21 juni 2014

SP: Zeer zorgvuldige veehouderij

De SP afdeling Bernheze kiest voor een zeer zorgvuldige veehouderij. Het voorzorgbeginsel speel daarbij een belangrijke rol. Vastgelegd in artikel 191 van het Europees Verdrag. Steeds meer krijgt het standpunt van de SP Bernheze draagvlak. Landelijk heeft de politiek ingezien dat er plaatselijk sprake is van overbelasting met intensieve veehouderijen. Dat is ook in gebieden in Noord-oost Brabant, waar Bernheze gelegen is. Dat staat te lezen in de memorie van toelichting op het wetsvoorstel regulering van aantallen productiedieren.

 

Wetsvoorstel.

Staatssecretaris Dijksma maakt werk van de regulering van het aantal productie dieren (varkens, kippen, koeien, geiten, etc.) in de veehouderij. In gebieden waar aantoonbaar sprake is van overbelasting, dienen gemeenten en de provincie maatregelen  te nemen. In Noord-Brabant heeft de provincie al een voorschot genomen met de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij. (BZV) Een goed initiatief dat de SP graag omarmt. De maatschappelijke onrust omtrent grote concentraties van dieren neemt als maar toe. Dat is niet in het belang van de ondernemers en de burgers. Jammer dat de boerenorganisatie LTO wederom afwijzend reageert. Een weinig constructieve houding. Inmiddels loopt in Brabant het onderzoek naar de effecten van grootschalige veehouderij op de gezondheid. Een belangrijk onderzoek voor de SP. Graag willen we weten welke maatregelen zeker wel en zeker niet genomen moeten worden. Tot die tijd geen extra risico’s door bijvoorbeeld stallen op minder dan 1.000 meter van de kern! Of stallen met minder dan 250 meter tussenruimte. Voorzorg staat voorop. Mochten we te voorzichtig zijn geweest dan is aanpassen simpel.

Contact

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Cor van Erp

Fractievoorzitter SP

Reactie toevoegen

U bent hier