h

SP: Laaggeletterdheid verdient aandacht

15 juni 2014

SP: Laaggeletterdheid verdient aandacht

Moeite met lezen en schrijven

In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen tussen 16 en 65 jaar problemen met lezen en schrijven. Dat is 15% van de bevolking. De SP Bernheze wil blijven investeren in deze groep. Van deze groep heeft de helft een baan. De andere helft is werkloos of inactief. Mensen die problemen hebben met lezen en schrijven lopen meer risico werkloos te raken.

Tegen laaggeletterdheid

In het Actieplan laaggeletterdheid 2012-2015 staat hoe de Rijksoverheid laaggeletterdheid de komende jaren aanpakt. Het actieplan is onderdeel van een groter plan om het taal- en rekenniveau in alle onderwijssectoren te verbeteren. De belangrijkste maatregelen uit het Actieplan laaggeletterdheid zijn: De aanpak van voortijdig schoolverlaten en de verbetering van taal- en rekenprestaties van leerlingen. Dit voorkomt dat jongeren met te weinig lees- en schrijfvaardigheden op de arbeidsmarkt komen. De nadruk ligt op taal- en rekenlessen voor laaggeletterden in het volwassenenonderwijs. Hiervoor is sinds 2013 wetgeving. In Bernheze wil de SP nauw aansluiten bij die wetgeving.  De niveaus staan in de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen. De Rijksoverheid stelt sinds 2012 jaarlijks € 4 miljoen beschikbaar om het actieplan uit te voeren. De Rijksoverheid werkt hierbij samen met onder andere gemeenten, scholen en bedrijven. De SP kiest in Bernheze voor een aanpak die aansluit bij de aanwezige kennis en deskundigheid op dat gebied. De Juiste aanpak is van het grootste belang. Ieder heeft zo een grotere kans op werk.

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Toon van Vugt

Raadslid SP

Reactie toevoegen

U bent hier