h

SP: Minder Megastallen = Meer Schone Lucht

15 februari 2014

SP: Minder Megastallen = Meer Schone Lucht

Megastallen vormen, gezien de huidige inzichten, een zeer serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. De SP Bernheze wil naar minder dieren. De aantallen moeten op terug naar de situatie voor 2005. Een afname van het aantal varkens en kippen met 25% is de termijn doelstelling. Een jaarlijkse uitstoot van 881.190 kg Ammoniak en 112.770 kg fijnstof is onaanvaardbaar. Vindt u dat ook? Stem dan 19 maart SP.

Wetenschap

Wetenschappelijke inzichten in de risico’s van de grootschalige bio-industrie voor de volksgezondheid dwingen tot heroverweging van vergaande schaalvergroting. Het levenslang opsluiten van dieren in megastallen, zonder bewegingsruimte of frisse buitenlucht, maakt dieren vatbaar voor ziekten. Door intensief antibiotica gebruik is de resistentie (weerstand) van bacteriën sterk verhoogd bij varkens en kippen. Immune bacteriën handhaven zich steeds langer. Het gevaar voor overdragen van infectieziekten op de mens is werkelijkheid. Denk maar aan de varkensgriep (H1N1), de vogelgriep (H5N1), SARS, salmonella besmetting, Q-koorts, MRSA, enzovoorts. Grootschalige veehouderij vernielt bovendien het landschap en brengt geen extra werkgelegenheid met zich mee. De bijdrage aan het Bruto Nationaal Product is slechts 0,3%! Zie antwoorden voormalig Staatssecretaris Bleeker in 2011 op Kamervragen. De uitstoot van fijnstof vormt een serieuze milieudreiging. De lucht boven Bernheze is een van de meest vervuilde in Nederland. Maximale inzet op terugdringen van vervuiling is vereist. Voor nog meer megastallen is geen plaats op het platteland van Bernheze. Als men megastallen wil, dan op industrieterreinen voor zware industrie met strenge milieuregels.

Contact

Vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem contact op met: Toon van Vugt (tel 0413-292870) voor Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode. Zie ook: www.bernhezeonzezorg.nl Als u SP lid wilt worden. Internet: www.bernheze.sp.nl

Cor van Erp

SP Bernheze

Reactie toevoegen

U bent hier