h
Verkiezingsprogramma

Bijlage 1 Thema avond zorg

Op donderdag 19 januari 2017 organiseerde de SP afdeling Bernheze een thema-avond over de zorg in De Pas te Heesch.
 
Aanleiding hiervoor was dat onze gemeente in 2015 en 2016 veel geld heeft overgehouden in het sociale domein. De SP vindt dat dit geld aan de Zorg en aan onze inwoners besteed moet worden. We hebben zelf wel ideeën hoe we het geld kunnen aanwenden maar we wilden dat ook graag weten van het in Bernheze actieve maatschappelijk middenveld.
 
De insteek was om samen met direct betrokkenen, instellingen, organisaties, stichtingen en verenigingen (het maatschappelijk middenveld) te kijken naar de overschotten in het sociaal domein, met name de WMO. In Bernheze is dit inmiddels ruim 5 miljoen euro. Bij ongewijzigd beleid houden we gewoon veel geld over. Er liggen dus mogelijkheden om zaken structureel anders aan te pakken. De circa 40 aanwezigen bogen zich over vragen als  hoe kunnen we die gelden zinvol inzetten en op welke manier krijgen we de groep zorgmijders in beeld. Tijdens een levendige discussie werd er op een constructieve wijze nagedacht over mogelijke opties met als uitgangspunt de praktijkervaringen van de deelnemers. Op het einde van de avond werd gekeken welke onderwerpen in eerste instantie het beste konden worden aangepakt en onderzocht op haalbaarheid. De SP heeft zich gebogen over de gedane voorstellen en daaruit zijn onderstaande 6 speerpunten naar voren gekomen:
 
 
1. De WMO toegankelijker maken. Daar wordt mee bedoeld dat we beter de zwijgende massa in beeld krijgen. We willen bewerkstelligen dat mensen niet het bos in gestuurd worden met een formulier wat ze niet begrijpen. Dat kun je bereiken door   de schotjes in het systeem weg te halen. Dus sociaal team, jeugdteam, sociale dienst en andere vormen van hulp samen in een team wat dicht bij de bevolking staat. Denk dan aan een team wat per kern werkt waarin professionals als een gezondheidsopbouwwerker de lead hebben. Zulk een team moet dicht bij de bevolking staan en geen drempels bevatten. Daar zit dan ook de signaalfunctie in de kern. Dit is een werkwijze die eigenlijk al voorzichtig in de praktijk gebracht wordt door de voormalige Gemeente Schijndel. 
 
2. Ondersteuning van de mantelzorgers. Zowel voor jongeren als ouderen als vluchtelingen. De achterliggende gedachte van dit punt komt voort uit de gedachte dat wij heel veel ouderen in onze gemeente hebben en daarmee ook heel veel mantelzorgers. Het idee is om deze grote groep mantelzorgers een steuntje in de rug te geven door middel van vouchers. Denk dan bijvoorbeeld aan een voucher die recht geeft op een X aantal uur professionele hulp in de plaats van de mantelzorger. Achterliggende gedachte is dat de mantelzorger beter op zijn taak blijft toegerust als er af en toe een helpende hand ingeroepen kan worden. Denk dan bijvoorbeeld aan een mantelzorger die er een dagje tussenuit wil en met deze ondersteuning komt er iemand anders zorgen.
 
3. De eigen bijdrage verlagen voor WMO hulp. De gemeente Bernheze hanteert het duurste systeem voor onze inwoners. Je kunt hier denken aan afschaffen, verlagen, anti stapelingsbeding en ook bijvoorbeeld verlagen voor bepaalde inkomensgroepen. ( bijv. bij een inkomen tot 140% van het minimumloon geen eigen bijdrage in de WMO)
 
4. De bureaucratie een halt toeroepen.  Daarmee bedoelen we dat niet de regeltjes en de procedures leidend moeten zijn maar het doel. Je gaat dan dus meer kijken naar de mens en het probleem dan naar de regels. De Gemeente Bernheze is met het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) bezig om dit op een pilotachtige manier op te gaan pakken in Bernheze. 
 
5. Preventie voor de jeugd en een kindpakket. Binnen de gemeente is de verantwoordelijk wethouder bezig met deze onderwerpen. Als er meer duidelijkheid is, zullen wij u nader informeren.
 
6. Vluchtelingen beter toegang geven tot de maatschappij. We willen dat onze statushouders zo spoedig mogelijk integreren, de taal leren en werk krijgen.  Daarvoor is een soort aanvalsplan nodig wat de Gemeente Oss al toepast en waarbij er een brede inzet van handjes en ondersteuning nodig is om dit succesvol te maken.
 
Raadsleden, die interesse hebben in alle op de thema-avond gedane voorstellen, kunnen hierover contact opnemen met de SP-fractie.
 
 
Samenvattend/concluderend:
 
De speerpunten 1 en 2 zijn punten zijn die veel aanlooptijd vergen. De SP wil deze twee punten in prioriteit niet de hoogste prio geven. Hierbij moeten we ook de plaatselijke initiatieven op dit gebied meenemen. Wat ons betreft zijn dit punten die met name in het coalitieakkoord na de gemeenteraadsverkiezingen 2018 zullen moeten worden meegenomen.
Punt 3 heeft voor ons topprioriteit. We zullen in 2017 hiervoor voorstellen doen.
Punt 4 de bureaucratie een halt toeroepen is al in gang gezet middels de pilot van het IPW.  
Punt 5 is ook een punt wat we dit jaar zullen oppakken. Daarbij denken wij met name aan een voorstel om een kindpakket in te voeren.
Punt 6 over vluchtelingenwerk. Hierover hebben vragen stellen tijdens de raadsvergadering van 2 februari 2016. We zullen de ontwikkelingen op dit gebied blijven volgen en zonodig nadere initiatieven ontplooien.
Een mede door de SP ingediende motie inzake ondersteuning vluchtelingenwerk is in de raadsvergadering d.d.1 juni 2017 unaniem aangenomen  

Bijlage 2: Speerpunt WMO
 
 

  • 1. De gemeente voert de regie, de gemeente steunt de lokale democratie. Door middel van burgerparticipatie brengen we professionals en vrijwilligers per kern samen om de zorg in brede zin dicht bij de inwoners te brengen. De SP ziet dit als een kernteam.
  • 2. WMO zorg gaat uit van de persoonlijke omstandigheden van onze inwoners. De gemeente voert een ruimhartig beleid wat betreft verstrekkingen van benodigde zorg.
  • 3. Stoppen met de “papierchaos”. Een inwoner heeft een vraag of een probleem. De gemeente komt naar u toe. Dat kan ook. Het keukentafelgesprek is direct professioneel met hulp van een objectieve cliëntondersteuner.
  • 4. Per kern een vertrouwenspersoon te benoemen verantwoordelijk voor maximaal 50 cliënten.
  • 5. De mantelzorgers zelf tevens een keukentafelgesprek geven en uitgeven van vouchers zodat mantelzorgers zelf eens onbekommerd weg kunnen en iemand de mantelzorg tijdelijk overneemt.
  • 6. De eigen bijdrage in de WMO verlagen en zorgmijders opsporen.
  • 7. Veel inwoners willen graag lang zelfstandig thuis blijven wonen. Zorg voor een ruimhartige ondersteuning van deze woonwens.
  • 8. Werken aan meer en betere communicatie over de mogelijkheden die er zijn in het sociale domein.
  • 9. Waar nodig, mogelijk en wenselijk digitale ondersteuning leveren.

U bent hier